ایام سوگواری شهادت اباعبدالله (ع) و یاران باوفایش را به همه مسلمانان و شیعیان و آزادگان جهان تعزیت عرض می نمایم. چند روز قبل بیانیه شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی گیلان در انتقاد به رویکرد مدیریتی موجود در استان منتشر شد. این بیانیه با واکنش های تند هواداران استاندار گیلان مواجه گردید و به طور […]
ایام سوگواری شهادت اباعبدالله (ع) و یاران باوفایش را به همه مسلمانان و شیعیان و آزادگان جهان تعزیت عرض می نمایم.
چند روز قبل بیانیه شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی گیلان در انتقاد به رویکرد مدیریتی موجود در استان منتشر شد. این بیانیه با واکنش های تند هواداران استاندار گیلان مواجه گردید و به طور مشخص دو یادداشت از داستان چوپان دروغگو درس عبرت بگیریم و استاندار مکتبی به احدی باج نمی دهد، که در پایگاه های خبری گیلان بهتر نوین و خط افتاب منتشر شد، نسبت به مواضع شورای ائتلاف به تندی انتقاد کردند.
اینجانب به عنوان یک فعال اجتماعی که به جریان اصولگرا ، تعلقاتی دارد لازم می دانم به چند نکته اشاره کنم :
1️⃣ من شاید یکی از معدود فعالان اجتماعی هستم که از سه سال گذشته نزدیک به ۵۰۰ یادداشت در باره مسایل مختلف گیلان نوشته ام و انتقاداتم را به استاندار کنونی دولت سیزدهم و مدیران و عزل و نصب ها، وضعیت بانک ها، مسایل زیست مدیریتی، مدیریت شهری، تغییر کاربری اراضی زراعی، فساد مالی و اقتصادی و … منتشر کرده ام و معتقدم که انتقاد و نه(تخریب) برای اصلاح وضعیت موجود، یک ضرورت است و دست اندرکاران دولت در استان باید از نقد خود استقبال کنند و اجازه دهند که منتقدان منصف برای حل مشکلات انباشته استان به کمک شان بیایند. نمی شود با برچسب زدن به منتقدان وضعیت موجود استان که در صداقت و تعهد و دلسوزی آنان تردیدی داشت، راه گفت و گو را بست و به تتش ها دامن زد.
2️⃣ استاندار، مهم ترین مقام و نماینده عالی دولت در استان است. رویه حاکم بر انتخاب استاندار از چرخه تعامل با دولت، نمایندگان، ائمه جمعه و نمایندگان ولی فقیه، دستگاه های نظارتی ، ستادهای انتخاباتی ، گروه های سیاسی همسو و … می گذرد ؛ به طوری که عملا انتخاب استاندار به معادله ای پیچیده و یا حتی نقطه تعادل نیروهای سیاسی اثرگذار، بدل می شود.
3️⃣ بدون شک همه گروه هایی که در انتخاب استاندار سهمی داشته اند، به نسبت نقش خود، سهمی طلب می کنند و اما این که آیا متناسب با نقش خود، سهمی دریافت می کنند به عوامل مختلفی ربط دارد. واقعیت این است که در پایان هر انتخابات نیروهای سیاسی فعال در جریان انتخابات احساس می کنند که نه تنها نسبتی با استاندار منتخب ندارند بلکه می بینند که مدیران قبلی دولت در مصادر مختلف حفط شده اند و این امر به سو تفاهمات و تشدید شکاف ها کمک می کند.
4️⃣ استاندار که باید پیش برنده برنامه اجرایی دولت در استان باشد ناگزیر است از دستگاه کارشناسی غیرسیاسی و بروکراتیک و تکنوکراتیک تبعیت کند و بخش مهمی از سازوکار اداره استان و نظام تصمیم گیری را از عرصه جناح گرایی و سیاست بازی ها دور نگهدارد. استاندار باید نقطه تعادل لابی ها، فشارها و ایده های متعارض و منافع باشد. بنابراین، نیروهای سیاسی باید درک درست و واقع بینانه ای از عمل استاندار در عرصه مدیریت کلان استان داشته باشند و حتی اگر قرار است که در نقش مخالفان استاندار فعالیت کنند باید از کلی گویی خارج شده و وارد نقد واقعی و مستند و برنامه ای شرایط موجود گردند .
5️⃣ تحقق آرمان ها، در فرایندهای زمانبر امکان پذیر است. یک منتقد باید از شرایط ذهنی و تاریخی مورد نیاز برای نیل به ارمان ها اگاه باشد. زمان و مکان و منافع جامعه در نوع مطالبات اهمیت دارد. دوستان ائتلاف به عنوان بخشی از نیروهای فعال اجتماعی و سیاسی استان اگر منتقد استاندار هستند باید در کنش انتقادی خود، ارزیابی خود را از کیفیت عملکرد مدیران دولت جدید به ویژه مدیران منسوب به خود در استان که کم هم نیستند به افکار عمومی پاسخ بگویند. تزریق فشار برای دستیابی به مدیریت دستگاه ها بدون پاسخ گویی، نمی تواند حلال مشکلات استان باشد. موقعیت ائتلاف در میانه مسایل بغرنج و رنج ها و دردهای موجود ، بیشتر و عمیق تر است و باید بدانند که چه بخواهند و یا نخواهند همراه دولت اند و نباید با خود چالش کنند و از تلاش برای ایجابی بودن، متوقف شوند.
6️⃣ ائتلاف باید مشخص کند که چه گونه جامعه ای با چه مختصاتی می خواهد؟ مسایل پیش روی موجود استان از نظر آنان چیست؟ اصلاح جویی آنان در چنین محیطی به چه معناست ؟
گیلان مشکلات همگرای مختلف و متنوعی دارد که باید برای حل انها چاره جویی شود؛ بنابراین، اگر ائتلاف ، استاندار گیلان را فاقد برنامه می داند ، مناسب است ، برنامه های خود را در خصوص شایسته سالاری ، مشکلات بانکی، بالا بودن سطح فساد، کاهش بودجه های عمرانی، سرمایه گذاری، سطح بهره وری، مسایل زیست محیطی ، آسیب های اجتماعی ، مهاجرت ، کشاورزی ، تجارت ، مدیریت شهری ، نظارت های عمومی ، بازیگران سیاسی و … منتشر کند. نمی شود با کلی گویی از کنار این مسایل عبور کرد و صرفا تغییر و یا نصب این یا آن مدیر را مبنا قرار داد و از مدیریت استان انتقاد کرد.
7️⃣ شورای ائتلاف که از مفاهیم ارزشی بهره می جوید باید معنای سیاست گذارانه واژه های ارزشمند جهادی و انفلابی را مشخص کند. این واژه های ارزشی، چه نسبتی با بحران آب و خشکسالی، بیکاری ، جنگل زدایی، ، معوقات بانکی ، شناخت و مدیریت آسیب های اجتماعی و … برقرار می کند. مثلا در موضوع مهم ترین تهدید حیاتی استان یعنی محیط زیست ، سیاست انقلابی به چه معناست؟
8️⃣ فقدان اجماع در بین نیروهای همسو و رقابت هایی که گاه رنگ تخریبی به خود می گیرد، مانع تفکرات سیاست گذارانه است. به نظر می رسد حذف رقیب بدون این که تصویری روشن از سیاست های منجر به حل مسایل وجود داشته باشد و ابتکار عمل خاصی را پیش روی مردم استان قرار دهد سبب می شود که بسترهای لازم برای ورود به مباحث سیاست گذارانه و ارایه راهکارهای حل مسایل شکل نگیرد. ضعف شناخت و برنامه و سوگوارانه در باره مسایل اساسی و اصلی استان سخن گفتن، بدون ارایه راهکار ، فضای ناامیدی و نارضایتی را در جامعه حاکم می کند.
در این خصوص بازهم خواهم نوشت.
نقی هدایتی – فعال رسانه ای
نظرات